Welkom!

Terug naar vorige pagina

Welke draagzak kies ik?

Welke draagzak past bij jouw situatie?

Welke drager het beste werkt voor jou, je kind en evt. je partner is van verschillende factoren afhankelijk. Daarom kunnen we je er op deze pagina geen pasklaar antwoord op geven. Hier beneden vind je een aantal veel voorkomende situaties, die je kan meenemen bij het maken van een keuze.

draagzak

Ik wil een draagzak voor een pasgeboren baby

Het is belangrijk dat een drager een kindje goed ondersteunt en dat de natuurlijke houding van je kind - de zogenaamde M-houding - bewaard blijft. Bij een baby, die het hoofdje zelf nog niet overeind kan houden, is die ondersteuning nog eens extra van belang. Bovendien zijn voor een baby veel dragers nog aan de grote kant. Daarom heb je de volgende opties.

♥ Een Bondolino
Dit is veruit onze meest verkochte drager aan ouders van jonge kindjes. Hij is snel en gemakkelijk in gebruik, een kindje kan er al vanaf de geboorte in, later kan je er ook mee rugdragen en - ideaal - als je als ouders beide draagt hoef je onderling helemaal niets te verstellen aan deze drager. 

♥ Een Storchenwiege Babycarrier
Deze drager gebruik je op vrijwel dezelfde manier als de Bondolino, dus ook deze is snel en eenvoudig. De Storchenwiege Carrier heeft als voordeel dat je het rugpand kan versmallen en verlagen. Zo kan je - als je een heel klein kindje draagt - de drager precies op maat maken en daarna groeit -ie gewoon mee. Ook met deze draagzak kan je je kindje op je rug dragen.

♥ Een Marsupi
Dit is een hele snelle drager voor ongeveer het eerste levensjaar van een baby. De drager sluit volledig met klittenband en is heel licht en dun. Daarom is het een heel prettige drager om ook binnenshuis te gebruiken. Een Marsupi is niet bedoeld om mee te rugdragen.

♥ Een Boba Babycarrier
De Boba 4G is de klikgespendrager die van alle dragers uit onze collectie de meeste ondersteuning biedt  aan een jonge baby. Een klein kindje draag je in de Boba in combinatie met de meegeleverde zitverkleiner / baby insert. Die gebruik je tot ongeveer maat 68. Daarna kan je met de Boba nog veel langer vooruit. Je kan er ook mee rugdragen en hij past kindjes tot maat 86 goed.

♥ Een ERGObaby Adapt
De ERGObaby Adapt is een meegroei draagzak. Je kan het zitje van de drager smaller of breder maken. Bij een pasgeborene begin je op de kleinste stand en je maakt je drager steeds een beetje breder, naarmate je kind groter wordt. Zo kan je - zonder babyinsert - met één draagzak vooruit, vanaf het begin, tot in de peuterleeftijd.

♥ Een Manduca
De Manduca is een drager die met je kind meegroeit. Hij heeft een geïntegreerde zitverkleiner en biedt een hoge mate van ondersteuning aan heel jonge kindjes. En als je kind groter wordt draag je zonder de zitverkleiner en rits je de rits op het rugpand open, om de drager hoger te maken. Met een Manduca kan je buik-, rug-, én heupdragen.

Ik wil een dreumes dragen

Zodra je kind geen wiebelige kleine baby meer is wordt je keuze nog veel lastiger, want dan zijn eigenlijk alle producten uit onze collectie een optie. De draagzakken lijken in grote lijnen allemaal op elkaar, maar ze verschillen in pasvorm voor degene die hem om heeft. Daarom bieden we de mogelijkheid om thuis een drager te testen: je kan een draagzak huren om te ontdekken hoe deze je in de praktijk bevalt. In de regel geldt dat je met de meeste van onze dragers vooruit kan tot maat 86 en dat een Boba BabyCarrier, ERGObaby Carrier, een Tula , een Manduca of een Beco heel goede mogelijkheden zijn. Of een Bondolino, als je een niet heel grote dreumes hebt, kortere afstanden draagt en/of  als ouders allebeid de drager gebruikt.

Ik wil een peuter draagzak

De meeste dragers ondersteunen kinderen comfortabel tot of tot en met maat 86. Voor een peuter heb je een hogere en bredere drager nodig. Daarom hebben de de Tula Toddler in ons assortiment. Die kan je gebruiken vanaf maat 86 tot en met 104. En als je er daarna nog de Free To Grow verbreders op plaatst kan je nóg één of twee kledingmaten verder vooruit.

Ik wil een koele draagzak

Of je het nu zelf heel snel warm hebt, een zomerbaby verwacht of op vakantie gaat naar een warme bestemming: soms wil je specifiek voor een draagzak kiezen die extra koel is.  En dat kan!
♥ De Bondolino heeft een zomerversie, met een minder gevuld rugpand.
♥ De Marsupi is dun en koel. 
♥ De PhysioCarrier heeft een dubbellaags rugpand dat je in de zomer kan openen en op koude dagen kan dichtmaken.
♥ De ERGObaby Performance is gevoerd met mesh: een ventilerend en transpiratievochtafvoerend materiaal.

Ik ben heel slank en / of niet zo lang

Als je heel tenger bent of je bent niet zo lang, dan voelen of ogen sommige draagzakken nogal massief op jouw lijf. Bovendien zal je niet iedere drager strak genoeg krijgen aangespannen. 

Deze dragers vallen smaller in de schouderbanden:

Marsupi
Storchenwiege Babycarrier
Bondolino Poplin (valt slanker dan de Classic Bonolino, door het soepeler materiaal)
Bondolino Slim-Fit  (heeft smallere schouderbanden dan de andere Bondolino's en een kortere tailleband)

♥ De dragers van ERGObaby hebben zo'n ruim verstelbereik dat je de schouderbanden ook goed kan aanspannen als je heel slank bent.  
♥ De dragers van Beco vallen daarentegen vrij ruim in de schouderbanden en zijn dus minder geschikt voor slanke ouders.

Ik ben heel lang

Als je erg lang bent zijn de draagzakken van ERGObaby erg geschikt. Deze hebben zo'n ruim verstelbereik dat je, ook als je heel lang bent, er goed voor kan zorgen dat het gevulde deel van de schouderbanden goed onder je oksels komt. Dat is belangrijk, anders snijdt de drager daar.

Ik ben een wandelaar / ik wil dragen op vakantie

Als je lange wandelingen maakt, al dan niet op vakantie, is de ERGObaby Performance een heel goede keuze. Deze draagzak is gevoerd met mesh. Dat is een ventilerend materiaal, dat bovendien transpiratievocht afvoert naar de buitenzijde van de drager. Zo worden jij en je kind stukken minder klam als je wat zweet. Een katoenen drager blijft vochtig. Mesh niet. Je zou het kunnen vergelijken met het veschil tussen een gewoon t-shirt of een dri-fit sportshirt. Dat laatste is een stuk prettiger in actieve situaties.

Ik wil een draagzak met mijn partner / opa en oma / de oppas delen

Dan kies je beter geen drager die op heel veel punten verstelbaar is, om te voorkomen dat je onderling steeds veel moet bijstellen. Babybij raadt de Manduca niet aan voor ouders die regelmatig de draagzak frequent uitwisselen, bijvoorbeeld voor het dagelijks brengen en halen naar en van de kinderopvang. Ook de Marsupi is minder geschikt: deze drager is maatgebonden. Als je wat van postuur of lengte verschilt kan het zijn dat jullie niet dezelfde maat Marsupi kunnen dragen.

Ik heb rugklachten

Net als bij alle fysieke klachten geldt ook bij rugklachten: overleg met je dokter voor je gaat dragen. Bij rugproblemen is het belangrijk dat je het dragen heel geleidelijk opbouwt. Begin met kleine stukjes en bouw het langzaam op, zodat je lichaam eraan kan wennen.

Een goede gewichtsverdeling is extra belangrijk als je rugproblemen hebt. Bij de Bondolino en de Storchenwiege Babycarrier kruis je de schouderbanden op je rug. Dat kan extra prettig zijn. Ook een Manduca kan je dragen met gekruiste schouderbanden. Voor een groter kindje kies je beter een drager met klikgespen. Hoe beter je kind ondersteund wordt, hoe minder jij ongemerkt compenseert met je houding.